Beste patiënt

Door de huidige corona pandemie is ook bij ons het reilen en zeilen anders dan normaal. Via deze weg willen we u niet enkel informeren over de wijzigingen in onze praktijk maar ook over het coronavirus zelf. 


Wat moet ik doen als ik ziek ben?

Heb je koorts en/of luchtwegklachten (zoals hoesten en ademhalingsmoeilijkheden) ?

  • Blijf thuis
  • Bel ons op en vermeld je symptomen. Kom niet naar de wachtzaal of ga niet naar spoed. Wij helpen je telefonisch verder zodat je de juiste medische zorgen krijgt. 

Indien je op consultatie komt in onze praktijk verloopt dit anders dan anders. Voor uw veiligheid en die van andere mensen vragen we je om rekening te houden met volgende elementen:

Procedure voor een raadpleging

- Tijdens uw aanwezigheid in de praktijk is het volgens de richtlijnen verplicht om uw neus én mond te bedekken. Dit kan adhv een mondmasker, sjaal of een keukenhanddoek. Let wel, de sjaal moet uit een dichtgeweven stof bestaan vb katoen of linnen. Een sjaal uit wol beschermt niet. Kinderen onder de 12 jaar zijn een uitzondering en hoeven geen mondmasker te dragen. 

- Er is alcoholgel voor het ontsmetten van uw handen aanwezig in de hal. Gelieve hiermee uw handen te ontsmetten bij het binnenkomen én bij het verlaten van de praktijk. Alvast oprechte dank hiervoor.

- Gelieve voldoende afstand te bewaren (1,5m). De consultaties zijn zo georganiseerd dat u niet of slechts zeer kort in de wachtzaal moet wachten. Gebeurt het toch, dan is er plaats genoeg om voldoende afstand van elkaar te kunnen bewaren.

- Probeer om op tijd te komen. Dit betekent niet te laat maar zeker ook niet te vroeg. Zo vermijden we dat u in de wachtzaal moet verblijven.

- Er wordt voldoende tijd voor uw vraag en/of probleem voorzien maar de tijd is ook beperkt. Gelieve hiermee rekening te houden. Breng ons wel op de hoogte van al uw vragen en/of problemen zodat wij samen met u een geschikte oplossing kunnen vinden. 


Wij danken u alvast voor uw begrip!

Dr Van Parys, Dr Vergauwen, Dr RoobaertHoe kan ik mijzelf beschermen tegen virussen?

Hoe was ik mijn handen? Hoe ontsmet ik mijn handen?

Het is niet alleen belangrijk om uw handen te wassen of te ontsmetten, maar ook om dit goed te doen. Aan de hand van onderstaande poster kan u uw techniek verfijnen. 

Welk masker kan ik best dragen en hoe zet ik dit op? 

De mondmaskers dienen om de verspreiding van virusdeeltjes tegen te gaan. Het is belangrijk dat je het juiste masker op het juiste moment draagt. Daarnaast is de manier van dragen (neus en mond bedekken) en het correct aan- en uitdoen van het mondmasker van essentieel belang. Zoniet beschermen de maskers onvoldoende of niet. 
Een stoffen mondmasker of een chirurgisch mondmasker houdt de virusdeeltjes in 2 richtingen tegen: je ademt geen virusdeeltjes in en je ademt geen virusdeeltjes uit. Zelfs zonder toegevoegde filter beschermen deze maskers. Deze maskers zijn dus geschikt wanneer je de afstand van 1.5m niet kan respecteren. In geval je besmet bent met het coronavirus zijn ze ook geschikt om thuis te dragen en zo je huisgenoten te beschermen. Dit zijn eveneens de maskers die artsen en gezondheidsmedewerkers dragen wanneer ze in contact komen met gezonde mensen. 
FFP2/3 en N95 maskers zijn hoofdzakelijk voorzien voor mensen die continu in nauw en/of langdurig contact komen met virusdeeltjes. Deze zijn dus voorbehouden voor een zeer beperkte groep mensen, meestal voor gezondheidspersoneel. Het is ook belangrijk om te weten dat deze maskers niet altijd beschermend zijn. Veel van deze FFP2 maskers of soortgelijke hebben een filtertje bovenop het masker. Deze filter werkt bij het inademen maar niet bij het uitademen. Dit betekent dat een corona patiënt met dit type masker gewoon virusdeeltjes blijft verspreiden. Hiermee bescherm je je omgeving dus niet. 

Hieronder enkele tips voor het correct dragen van een mondmasker. 

Wanneer word ik getest?

U wordt getest in de volgende gevallen:

- minstens één van de volgende hoofdsymptomen die acuut ontstaan zijn, zonder andere duidelijke oorzaak: hoest, kortademigheid, pijn op de borst, verlies van geur of nieuw ontstane slechte geur 
OF
- minstens twee van de volgende symptomen, zonder andere duidelijke oorzaak: koorts, spierpijn, vermoeidheid, neusloop, keelpijn, hoofdpijn, geen eetlust, waterige diarree, plotse verwardheid, plotse val
OF
- verergering van chronische luchtweg symptomen (COPD, astma, chronische hoest…), zonder andere duidelijke oorzaak.

Indien u niet aan deze definitie voldoet kunnen wij u niet testen. Een uitzondering is een (geplande) opname in het ziekenhuis. Dan zal u zonder symptomen getest worden. 

Weetjes.

In onderstaande link vind je enkele antwoorden op veelgestelde vragen zoals: Kan ik corona oplopen op straat? Kan ik besmet raken via een appel? Kan ik besmet raken via kleren? ...

https://www.youtube.com/watch?v=EFObIpTrNZw


COVID hoeveel? En wat is corona dan?

Het coronavirus maakt deel uit van een grote familie van virussen. Bij besmetting geeft dit klachten van bovenste en onderste luchtwegen: een verstopte neus, een loopneus, niezen, hoesten, keelpijn en oorpijn. Ook griepale klachten zoals spierpijn, vermoeidheid en koorts kunnen hierop wijzen. In ernstige gevallen kan dit leiden tot een longontsteking en soms ook tot overlijden. Bijzondere aandacht gaat uit naar kwetsbare personen. Dit zijn onder andere personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen en personen met een verzwakt immuunsysteem. Bij jonge gezonde personen verloopt corona meestal mild.


Waarom moeten we 'in ons kot' blijven? Waarom moeten we afstand houden?

De maatregelen die getroffen zijn, zijn er om ouderen en verzwakte mensen van onze samenleving te beschermen. Daarnaast is het zo dat de capaciteit van ons gezondheidssysteem grenzen kent. Indien iedereen zijn steentje bijdraagt, kunnen we rampscenario's (zoals Italië) hopelijk vermijden. Hou u aub zo goed mogelijk aan deze maatregelen, ondanks alle ongemakken, organisatorische uitdagingen en teleurstellingen die deze maatregelen met zich mee brengen. 

Hierbij een beeld om uit te leggen waarom we dit allemaal doen:

https://thespinoff.co.nz/wp-content/uploads/2020/03/Covid-19-curves-graphic-social-v2.gif?fbclid=IwAR3KINn4RiQ01b1NLXsEFCrAzBdl0kaUgbhmHIMT7JKbcMgx35ocVlT8SXc


Voor meer info omtrent het coronavirus kan u surfen naar: https://www.info-coronavirus.be/nl/